Normál nézet


hotline

Szennyvízberuházás infovonal:
20 / 614-5980 (munkaidőben)


Üdvözöljük az
Erdőtelek szennyvízgyűjtő csatorna és szennyvíztisztító telep építése
beruházás honlapján!

infoblokk_kohezio

uszt_logo

Óriási érdeklődés övezte a 2015. július 28-i projektzáró ünnepséget

Kedden projektzáró ünnepséget tartottak Erdőtelek Községben. Tovább 


Projekt-záró rendezvény

2015. július 28-án 15 órakor kerül megrendezésre a projekt záró rendezvénye. Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várunk. Tovább 


Fokozott figyelem vette körül a véleményvezérek és civil szervezetek fórumát

Pénteken lakossági fórumot tartottak Erdőtelek Község Művelődési Házában. Tovább 


Véleményvezérek és civil szervezetek fóruma

2015. május 29-én, péntek 17 órától kerül megrendezésre a projekt lakossági fóruma Erdőtelek Művelődési Házában, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. Tovább 


Elkészült a beruházást bemutató szórólap

Hamarosan a postaládában találkozhatunk a szórólapokkal, de addig is honlapunkon letölthető változatban elérhető a brosúra. Tovább 


Nagy érdeklődés övezte a 2014. június 17-i projektnyitó ünnepséget

Kedden projektnyitó ünnepséget és alapkőletételt tartottak Erdőtelek Községben. Tovább 


Projekt-nyitó rendezvény

2014. június 17-én 11 órakor kerül megrendezésre a projekt nyitó rendezvénye. Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várunk a piactéren. Tovább 


Nagymértékű érdeklődés szegélyezte a véleményvezérek és civil szervezetek fórumát

Csütörtökön lakossági fórumot tartottak Erdőtelek Község Művelődési Házában. Tovább 


Véleményvezérek és civil szervezetek fóruma

2014. május 29-én, csütörtökön 17 órától kerül megrendezésre a projekt lakossági fóruma Erdőtelek Művelődési Házában, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. Tovább 


Elindult a beruházás weboldala

A honlap segítségével naprakész információkhoz juthatnak a látogatók.


Projekt koncepció bemutatása

  • Kedvezményezett: NEFPI - Erdőtelek Konzorcium
  • Projekt címe: Erdőtelek - szennyvízgyűjtő csatorna és szennyvíztisztító telep építése
  • Azonosító: KEOP-1.2.0/2F/09-2010-0091
  • Támogatás összege: 1 473 077 282 FtErdőteleken a szennyvízelvezetés és kezelés jelenleg nem megoldott. A kommunális szennyvíz túlnyomó része szakszerű tisztítás nélkül a talajba jut. A talajba jutó szennyvíz jelentősen károsítja a talajvizet, valamint az onnan táplált rétegvizet egyaránt. Erdőtelek tartósan magas talajvízállású terület, a meglévő kisszámú emésztő rendkívül hamar megtelik. A projekt célja, Erdőtelek belterületén csatornahálózat létesítése és a keletkező kommunális szennyvizek teljes biológiai tisztítása.
A tervezett hálózat tisztán gravitációs 21,5 km gerinccsatornát, 4 közbenső és 1 végátemelőt és a hozzájuk tartozó 1,7 km nyomócsövet, valamint 1250 db házi bekötést tartalmaz. A hálózatból érkező szennyvizet egy naponta 311 köbméter hidraulikai kapacitású szennyvíztisztító telep fogadja. A telep szakaszos átfolyású, kétmedencés SBR-rendszerű, a tisztított vizek befogadója a Hanyi-ér.
A beruházás a talaj, felszíni- és a felszín alatti vizek védelmére a javasolt intézkedések betartása mellett nem jelent kockázatot, hatása pozitív, a talaj és a felszín alatti vizek minőségében javulás várható. A felszíni víz terhelés a szennyvízkezelő telep terveiben megadott kibocsátási határértékeket nem haladja meg.


Szennyvíz és kezelése

Szennyvízkezelés

A felhasználás során az ivóvíz, az iparvíz szennyeződik. Ezért a felhasználás helyéről el kell vezetni. A szennyvízelvezetés történhet csővezetéken (csatornában), a felhasználási helytől távolabbra épült szennyvíztisztítóba, vagy a fogyasztási hely közelébe épült szikkasztóba illetve egyéb közműpótló létesítménybe. Az utóbbi csak egyedi ellátásban illetve átmeneti helyzet megoldására alkalmazható. A szennyvizet a szennyvíztisztítóban hatóságilag előírt minőségűre kell tisztítani (majdnem ivóvíz minőségűre). A szennyvízszolgáltatás a vízellátáshoz hasonlóan több részfolyamatból áll, melynek együttese biztosítja a szennyvizek elvezetését, tisztítását. Ez teszi lehetővé a felhasznált víz, a szennyvíziszap elhelyezését, újrafelhasználását. A környezet az így kezelt szennyvíztől nem károsodik.

Szennyvízgyűjtés

A szennyvízgyűjtés olyan csőhálózat működtetése, amelyben a szennyvíz a fogyasztói helyről, egy meghatározott helyre, a szennyvíztisztítóba jut. Magyarországon több módon: gravitációs rendszerben, nyomás alatti (más néven: vákuumos rendszerben) is történik a szennyvíz elvezetés. A csőhálózat anyagának megválasztása a szennyvízhálózat élettartamának meghatározása miatt a legfontosabb. A szennyvízhálózat anyagának megválasztása az ívóvízhálózat építésénél is fontosabb. Szigorúbb előírása miatt kivitelezése nagyobb gondosságot követel. A rosszul szerelt csőkötéseken a szennyvíz a környezetébe szivárog (exfiltrál). Ugyanakkor magas talajvíz esetén a szennyvíz bekerülhet a vezetékbe (infiltrál).

Szennyvízszállítás

A szennyvíz szállításán a településtől távolabb lévő esetleg több település szennyvízét tisztító központi szennyvíztisztító telep és a szennyvízhálózat közötti vezeték üzemeltetését, a szennyvíz továbbítását értjük. Ez a szennyvízgyűjtéstől eltérő feladatot jelent, mert a továbbítás vákuumos rendszerben, nyomás alatt történik.

Szennyvízátemelés

A kedvezőtlen adottságú, elsősorban nagy kiterjedésű településeken elkerülhetetlen feladat a szennyvízátemelés. A helyi automatikával szabályozott működés hibamentes üzemelést eredményez.

A szennyvíz tisztítás folyamata

A szennyvíz tisztítása az egész folyamat legbonyolultabb része. A szennyezettség mértéke és mennyisége napszakonként változik. A tisztítás módját ezért ehhez kell igazítani. Ebben csak a teljes automatizáltság segít. A szennyvíz tisztításának sorrendje: mechanikai, biológiai és kémiai. A technológia során leválasztott szennyvíziszap további kezelésre szorul. Végeredményét az iszapot, vagy szerves anyagot a mezőgazdaságban vagy kijelőlt depóniában helyezhető el.

Lakossági szolgáltatás

A szolgáltatás másképp jelenik meg, mint a vízellátás esetében. A szennyvízelvezetést a fogyasztó csak a számla benyújtásakor érzékeli. A számlázási alap az elfogyasztott vízmennyiség, melynek beszedése azonos üzemeltető esetén a vízdíjjal együtt történik.


az oldal tetejére